Sunday, November 10, 2013

Destinasjon Drøm

Hva drømmer vi om, og hvordan påvirker omgivelsene rundt oss hvordan vi handler og tenker?
Har vi blitt så opptatt med å nå våre mål for fremtiden, at vi glemmer nåtiden?

Da jeg var liten var hver dag en drøm i seg selv. Å leve i nuet var realistisk, men også en fantasiverden jeg kunne utforske og leke meg i. Jeg vokste opp med trolig noe av det flotteste naturlandskapet man kan tenke seg rett utenfor stuevinduet. Jeg hadde mye kreativ frihet og lekte mye utendørs med mine venner. Ikke var jeg spesielt opptatt, og i hvert fall ikke stresset med å nå drømmer for fremtiden.

Tilbake til nåtiden, mange år senere, kan det virke som om vi er mange om stresset og jaget etter å nå ett eller annet der fremme. Kanskje er ikke målet/drømmen så veldig klar og vi har blitt preget av tvil, stress og stereotypier for å nevne noen ting blandt en grøt av truende tidstyver. Ja for kanskje er negative følelser som tidstyver som stjeler plass i våre liv, nesten umerkelig av seg selv, og spiser seg innover i livene våres. Noen er bevisst på slike ting, andre ikke. De som er bevisst bruker kanskje ulike teknikker for å gjøre hverdagen bedre og for å hjelpe seg selv til å nå mål/drømmer. Og til rett og slett få kontroll over hverdagen sin. For mange er det kanskje en drøm å leve mer i nuet.

Noen ganger havner vi mennesker på bunnen, som er et mørkt sted å være. Men kanskje til og med der kan en finne rikdom? På bunnen kan vi plukke oss selv opp og ta en nærmere kikk på våre liv og hva som skjer rundt oss. På bunnen kan vi danne oss et større perspektiv på ting.

Om en ikke befinner seg på bunnen, kan det alikevel gjøre godt å stoppe opp litt i hverdagen og tilate seg selv å være lat og leke litt igjen. Slik at stress og mas kan få falle til ro, og vi kan se litt klarere på ting med egne øyne.

I løpet av livet har vi gjerne hverdagsdrømmer, yrkesdrømmer, drømmer om gjenforeninger osv. Uansett hva du eller jeg drømmer om, kan det være godt å stoppe opp litt, og bare hvile i stillhet og ha flere late dager. Kanskje trenger vi også en større dose frimodighet og bli flinkere til å ta vare på oss selv, planlegge, utdannse oss selv mer, enten som selvstudie eller under ledese av andre. Men kanskje er hvilen en av de beste målene for å nå dit vi drømmer oss bort, og for å trives bedre med hverdagen. Kanskje er hvile starten. Starten på en reise til en destinasjon. Til destinasjon drøm.

Essay av Karoline Sæbø


No comments:

Post a Comment